Eindhoven, 30 augustus 2018 – Het Flevoziekenhuis heeft ZetesMedea geïmplementeerd om de traceerbaarheid van implantaten te verbeteren. Daarmee anticipeert de zorgverlener op de nieuwe wetgeving voor het leveren van traceerbaarheidsgegevens aan het landelijk implantatenregister (LIR) en de Europese Medical Device Regulation (MDR). ZetesMedea maakt voorraden beter inzichtelijk en traceerbaar en helpt de kwaliteit van digitaal registreren te verhogen. Met als belangrijkste voordelen minder verspilling door overschrijding van houdbaarheidsdata, kleinere voorraden en tijdwinst.

Digitaal registreren

Het Flevoziekenhuis is in het najaar van 2017 gestart met het digitaal registreren van goederen vanuit een logistieke behoefte. “Wij gebruiken een SAP-systeem voor onze inkoop en logistiek en kregen behoefte aan het digitaal registreren van alle ontvangen en gebruikte goederen”, vertelt Diandra de Jong, projectleider/adviseur EPD van het Flevoziekenhuis. “Zo kunnen wij verspilling door het overschrijden van houdbaarheidsdata verminderen en op termijn onze voorraadposities verlagen door een beter inzicht erin.”

Toenemende regelgeving landelijk implantatenregister

Net als andere zorgverleners moet het Flevoziekenhuis voldoen aan de toenemende regelgeving voor het leveren van traceerbaarheidsgegevens aan het LIR. Omdat deze op 1 januari 2019 van kracht zijn geworden, in aanloop naar de Europese MDR (Medical Device Regulation) in 2020, is de prioriteit verlegd naar de traceerbaarheid van implantaten. “Wij gaan eerst alle gebruikte implantaten tijdens onze operaties digitaal registreren met scanners en GS1-barcodes”, vervolgt De Jong. “Daarna gaan wij met dezelfde oplossing alle andere implantaten en goederen registreren.”

Tijdwinst en kleinere kans op fouten

“Digitaal registreren en communiceren levert tijdwinst op en verkleint de kans op het maken van fouten”, aldus De Jong. “Handmatig producten tellen en aantallen in spreadsheets invullen is niet meer van deze tijd. Wij verwerken zo’n 3.500 verschillende implantaten en het aantal andere producten is een veelvoud daarvan. Met de geleverde ZetesMedea- software, de uniforme GS1-barcodes en de bijbehorende scanners heeft Zetes een totaaloplossing geleverd waarmee alle registratiegegevens foutloos en sneller in ons ERP-systeem ingelezen kunnen worden”. Flevoziekenhuis gebruikt CT50 PDA’s van Honeywell voor het scannen.